Selasa, 13 April 2010

bukan payah hidup berdua~

Assalammualaikum wbt,

Alhamdulillah,saya masih di sini bagi meneruskan langkahan hidup,
Hidup bererti masih banyak lagi peranan yang perlu dipikul,bukan sekadar hidup dan hidup juga perlunya kepada tujuan agar kita tidak menyesal,tentang apa erti hidup tatkala melepasi masa.

Bercakap tentang kehidupan,sekarang masing-masing telah mencapai usia dewasa dan seiring dengan perkembangan kematangan dan persekitaran dan ramai juga yang di antara kita tanpadisedari telah banyak perkara yang telah memberi impak yang maksima dalam hidup.

Kemudian bermulalah perasaan ingin bersendiri setelah berdua atau bertiga berkongsi ruang untuk sesgalanya.Di situlah tempat berehat,tempat bergurau,tempat meluahkan rasa,tempat menelaah dan sebagainya.Namun,apabila berasa diri semakin sibuk dan bimbang itu dan ini masing-masing berebut untuk memiliki tempat yang asing dan ingin menyendiri.

Hmmmm...bagi saya pula ada manfaatnya hidup berdua dalam satu ruang kerana ini meningkatkan lagi ikatan lantas mengajar diri agar sentiasa rasa ada orang lain dalam hidup kita.Misalnya,di saat fatrah-fatrah yang genting,selalu sahaja dia mengingatkan saya dan mengejutkan diri tika terlebih rehat atau terlebih leka.

Kadang-kadang apabila lihat ruang dia tersusun kemas dan rapi terasa juga ingin kemas seperti dia.Bila masalah timbul,dia tempat berkongsi rasa,apabila muka nampak muram,terus ditanya apa masalah,apabila ada subjek yang kurang paham,tak susah untuk berjalan melangkah keluar ke ruangan yang lain untuk bertanya..hanya dengan bersuara dan bertanya sudah menjimatkan masa.

Ini nikmat berkongsi ruang...banyak mengajar diri agar tidak sesekali pentingkan diri,sentiasa mengajar diri bertoleransi dan mengajar diri bahawa di dunia ni kita bukan hidup berseorangan!

ini pandangan saya dan apa yang dialami..tidak menyalahkan sesiapa yang ingin bersendiri,namun,jenguk-jenguklah sahabat-sahabat sebelah menyebelah..terutama fatrah imtihan yang semakin menyesak fikiran ini...sekurang-kurangnya,tanyalah mereka..sihat ke mereka,ok ke mereka.Mungkin sahaja mereka punyai kesulitan namun segan untuk memberi ketukan ke ruangan anda...jangan disebabkan sibuk menjadi alasan,kita tidak sempat memandang mereka yang berdekatan...fikir-fikirkan dan selamat beramal!

Persahabatan..
bagi aku..sesuatu yang indah..kerana mereka tempat aku ketawa dan mereka juga menjadi bahu tatkala aku berduka..

Persahabatan..
aku tidak pernah jemu dengannya..kerana ia mengajar aku erti segalanya..

Persahabatan....
tidak pernah menipu pada diriku..malah lebih mengajarku erti berterus terang..

Persahabatan...
tidak pernah membuatkan aku sedih sepanjang masa..namun,mengajar aku kesabaran dan nikmat memaafkan...

Nikmat persahabatan yang aku raih,moga kekal ke SANA..

Nikmat persahabatan ini,tidak pernah akan kulupa...kerana ia mengajar aku erti hidup pada MEMBERI....